Gå til sideindhold
Assens Ungdomsskole

For forældre

Her på siden finder du konkrete råd og viden, der kan hjælpe dig som forældre, med at tale om og tackle svære emner, som f.eks. mobning, sociale medier, og alkohol.

 

Sådan støtter du op om dit barn

Som forælder har du en vigtig rolle i at støtte dit barn, herunder får du nogle eksempler på, hvordan det kan gøres:

 

Lyt aktivt:

Vær nysgerrig uden at dømme. Stil åbne spørgsmål som: "Hvordan har du det for tiden?" eller "Hvordan gik det i skolen i dag?"
Aktiv lytning hjælper dit barn med at føle sig set og forstået.

Skab trygge rammer:

Vær til stede og engagér dig i dit barns interesser. Det kan være en snak om deres hobbyer eller at se en film sammen.

Sæt realistiske forventninger:

Vis interesse for dit barns drømme og mål, men lad dem tage ejerskab over deres valg. Undgå at lægge pres, der kan føles uopnåeligt.

Sæt grænser med kærlighed:

Gør det klart, hvad du forventer af dit barn, og hvorfor grænserne er der, f.eks.: "Jeg vil gerne vide, hvor du er henne, fordi jeg bekymrer mig om dig og din sikkerhed."

Tal om svære emner:

Tag hul på samtaler om fx alkohol, sociale medier eller gruppepres tidligt. Brug situationer fra deres hverdag som udgangspunkt. Det kan f.eks være en udsendelse i fjernsynet, en podcast eller en avis-artikel. Lyt og se det sammen og reflektér sammen med dit barn.

 

På den måde drejer du fokus væk fra; ”jeg vil ikke have, at du”…. til, at de selv kan reflektere og se det fornuftige i det, de netop de har set eller lyttet til. I samtalen kan man samtidigt ret nemt få formuleret lidt om sine grænser ind.

Vis anerkendelse og ros:

Fokusér på dit barns styrker og positiv adfærd, f.eks.:

"jeg er stolt af, hvordan du håndterede den situation."

 

Tegn på mistrivsel

Som forælder er du ofte den første til at opdage, hvis dit barn ikke trives. Vær opmærksom på følgende tegn, som kan indikere, at noget er galt:

 

Adfærdsændringer:

Dit barn trækker sig fra sociale aktiviteter, virker irritabelt, eller har svært ved at koncentrere sig.

Eksempel: Har dit barn mistet interessen for ting, de plejer at elske?

Fysiske symptomer:

Træthed, søvnproblemer, hovedpine eller mavesmerter uden en fysisk årsag.

Ændrede rutiner:

Dit barn spiser mindre, eller bruger markant mere tid foran skærmen.

Social isolation:

Dit barn undgår venner, familie eller fritidsaktiviteter.
Ændringer i skolen: Fald i karakterer, gentagne konflikter eller fravær.

 

Hvad kan du  selv gøre?

Tal åbent om, hvad du har lagt mærke til: "Jeg har bemærket, at du har virket ked af det på det sidste. Er der noget, der går dig på?"

 

Opsøg hjælp, hvis mistrivslen fortsætter. Start med SSP, skolen, skolepsykologen eller en rådgivning som Headspace eller åben anonym rådgivning i kommunen.

 

Sådan støtter du op om fællesskabet og forebygger ensomhed

At være en del af et stærkt fællesskab kan forebygge ensomhed og styrke dit barns trivsel. Som forælder kan du hjælpe på flere måder:

 

Fremme deltagelse: Prøv at opfordre dit barn til at deltage i sport, klubber eller fællesskabsaktiviteter. Vis interesse og hjælp med det praktiske, hvis det kræver transport eller udstyr.
Åben dør-politik: Gør dit hjem til et sted, hvor dit barn og deres venner føler sig velkomne. Lav fx et "hæng ud"-område, hvor de kan være sammen uden for meget overvågning.
Involver dig i dit barns liv: Kend deres venner og interesser. Spørg f.eks.: "Hvordan går det med fodboldholdet?" eller "Hvem var med til biografen i går?"
Fælles aktiviteter: Deltag i sociale arrangementer sammen som familie, f.eks. forældre-møder, klassearrangementer eller sportsdage.

 

Hvordan støtter du den unges grænser

Unge har brug for at lære at sætte deres egne grænser. Som forælder kan du hjælpe ved at give dem værktøjerne til at sige nej på en sund måde.

 

Respektér dit barns følelser: Lyt og valider deres oplevelser. Hvis de føler sig pressede til noget, kan du støtte dem i at sige fra.
Vis, hvordan man kan sige nej:

Giv dem eksempler på, hvordan de kan reagere, når de føler sig presset:

"Jeg har det ikke godt med det."

"Det er ikke noget for mig, men tak fordi du spurgte."

Diskutér konsekvenser: Hjælp dit barn med at forstå, hvordan deres valg kan påvirke dem selv og andre.
Vær en rollemodel: Vis selv, hvordan man sætter sunde grænser i din egen hverdag, fx ved at sige nej til overarbejde eller uværdig behandling.

 

Som forælder er din støtte afgørende. Ved at være til stede, lytte og sætte klare rammer skaber du et fundament, hvor dit barn kan trives og udvikle sig.

Apricore logo